15. lesní trampská brigáda na Roverkách

V pořadí patnáctá lesní brigáda, pořádaná osadou Roverských patriotů, se uskutečnila poslední dubnový víkend na Roverkách. Koná se dvakrát do roka, v dubnu a v září, a vždy je na programu oprava a budování pro návštěvníky skal užitečných věcí – ať už studánek, posezení u nich či schodů na turistických trasách.

U křížku pod Vlhoštěm se v sobotu dopoledne sešlo 32 trampek a trampů...
Foto: Kawi

Srazy byly tentokrát dva – jeden tradiční u křížku na rozcestí pod Vlhoštěm v sobotu v deset dopoledne, druhý pod starým dubem nedaleko Dřevčic o hodinu později.

...další se sešli přímo pod dubem na Staré Husí cestě, jejíž další fáze obnovy byla hlavní náplní brigády.
Foto: Elvíra

To souviselo s tím, že hlavním plánem pro letošní jarní brigádu bylo pokračování v obnově starého úseku Husí cesty z rozcestí U Martinské stěny do Dřevčic. Kdysi to byla významná cesta spojující Úštěk a Doksy, ale postupem času svoji důležitost ztrácela, až zarostla tak, že nebyla v terénu skoro patrná (a její název byl přenesen na cestu vedoucí do Pavliček). Již v rámci minulých brigád byl úsek částečně prosekán, vyčištěn a osázen 18 stromky (postupně jich tu bude vysázeno kolem 60), které budou tvořit alej kolem cesty v místech, kde cesta vede přes pole.

Kolem cesty je postupně vysazována alej ovocných stromů různých starých odrůd.

V rámci této brigády byla prořezána a upravena poslední zbývající část trasy – v lese v okolí starého skalního zářezu. Samotný zářez byl rovněž vyčištěn – po odstranění hlíny a listí se objevily rýhy od kol vozů, které cestou kdysi projížděly a dokládají její minulé slavnější časy. Rovněž byly zality již vysázené stromky, polní úsek vysbírán od kamení a upraveno okolí mohutného dubu u cesty (výhledově se plánuje, že pod ním bude lavička) a obecního kříže u Dřevčic.

Byl prosekán a vyčištěn úsek cesty vedoucí lesem v okolí starého úvozu.
Foto: Elvíra

Mezitím další party opravovaly schody, zábradlí a protierozní zábrany pod a na Vlhošti a další zase procházely celé Roverky po turistických trasách a významnějších cestách a do pytlů sbíraly odpadky. Do jedné z těchto skupin jsem patřila i já a musím říct, že těch sedm let, co se během brigád uklízí, je znát – odpadků je od roku stále méně, nové tolik nepřibývají a Roverky jsou stále čistší.

Po práci se v hospodě v Dřevčicích, hrálo se, zpívalo, pilo...
Foto: Elvíra

Po práci se většina pracovníků sešla v hospodě v Dřevčicích, kde se hrálo, jedlo, pilo, zpívalo a dobře bavilo. Hospoda byla plná k prasknutí a ani venku na zahrádce si nebylo pomalu kam sednout.

...a pak se všichni rozprchli do lesů a skal.
Foto: Elvíra

Jak se pak blížila tma, skupinky trampů se postupně zvedali a mizeli různými směry na svá oblíbená místa ve skalách. A večer je mohl hřát nejen oheň, ale i dobrý pocit, že pro Roverky a jejich návštěvníky něco přínosného udělali.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
21092217
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.