Dokumentární pořad Brněnský tramping

V minulém roce byla Českou televizí odvysílána, v rámci pořadu Folklorika, 25 minutová sonda do trampské subkultury, která zcela právem do folklorní škatulky patří.
Ačkoliv je název tohoto dílu „Brněnský tramping“, shrnují se zde a srozumitelně divákovi vysvětlují základní moderní trampské zvyky a obřady. V dokumentu jsou zachyceny stručné střípky z historie trampské osady T.O. Trilobiti a i jednotlivých trampů, které jsou ale přenositelné na celý československý tramping. To stejné platí i pro hudbu v dokumentu použitou, neboť zde není paušálně uveden jeden hudební proud, ale různé styly, přesně jak je to povětšinou ve skutečnosti.
Co se týká samotného specifika brněnského, toho se téma dotýká snad jen v tom, že osada a lidé zde hovořící, jsou Brňané. Samotná košatá historie trampů z tohoto města je popsána jen velmi obecně.
Sám tento dokumentární snímek hodnotím velmi pozitivně, a pokud bych chtěl někoho s trampingem přes počítačový monitor seznámit, určitě bych ho doporučil ke zhlédnutí.
Co lze možná vytknout, je nezahrnutí jednoho za základních kamenů trampingu, a to vztahu tohoto společenství k přírodě, což bylo ale zase nahrazeno výborným popisem trampského potlachu. Dále snad ještě opakované používání stejných fotografických snímku bez popisu a chybějící jména u lidí hovořících k tématu.

Ilustrační foto: Saša s.t.s Usada

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
13121617
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Slim
Zaplať pánbu,že aspoň brněnské tremping je trochu zaznamenané.Je škoda,že se na Moravě
špatně hledá systematik,které by dal do kopy
víc záběrů z dalšich moravskéch regionů.
Ahoj Slim (sen.)