Expozice trampingu a 22. Československý potlach

Parta kamarádů z Brna, kteří po 4 roky obětavě a aktivně pomáhali Trampskému muzeu z Horního Jelení na akcích v Čechách, na Moravě a na Slovensku, se letos dostala do situace, že se začaly více prohlubovat vzájemné neshody s vedením muzea, které k 1.červenci spolupráci ukončilo. Proto brněnská skupina založila od 1.8. 2015 "Expozici trampingu" a chce na různých trampských akcích vystavovat nejen bývalé časy trampingu, ale hlavně současné dění a akce mezi trampy a tím je propagovat a podporovat. Přijeli jsme se tedy prezentovat na tento potlach, hlavně našimi novými panely, připravovanými v krátké době před i v době konání 22. ČS potlachu s tím, aby se daly vystavit venku za každého počasí a při tom měly svoji vypovídající a kvalitativní hodnotu.
Že se to kamarádům líbilo, svědčí značné množství zápisů v naší nové kronice, ale i v účasti na soutěži "Naučná stezka". Formou otázek z trampské historie na ně kamarádi odpovídali na lístcích, správné odpovědi nacházeli na panelech. Vylosovaní jedinci byli oceněni zajímavými cenami. V našem stánku mohli kamarádi také koupit sešitky Trampské kuchařky a Trampských vtipů, některá čísla trampského časopisu Oslavské boudy a knihu kamarádky Mývaly z kanadského Dawsonu na Yukonu o jejich životě v drsné krajině. Byla vystavena jedinečná kronika Old pardů brněnských osad a Old Boysu a všechna čísla brněnského časopisu Brněnský kurýr od jeho vzniku v r.1993 do r. 2002. Také byl k nahlédnutí původní cyklostylovaný výtisk Historie brněnského trampingu z r. 1969 nazvaný Z dýmu táboráků, který sestavil Kami, Mirek Karela, žijící ve Švédsku. Za tuto naši aktivitu v rámci 22. ČS potlachu byla naše parta oceněna organizátory potlachu krásným vyřezávaným totémem.
Nám se líbilo místo konání 22. ČS potlachu, umístění potlachoviště v blízkosti pódia, organizace stanového městečka a místa pro parkování a samozřejmě kouzlo přírody v bezprostřední blízkosti vodní plochy Křetínské přehrady a jejího okolí. Také o závody na zapůjčených dračích lodích byl velký zájem značné části kamarádů jak soutěžících, tak i na břehu. Přijelo i hodně kamarádů - muzikantů a tak se stále někde u stanů nebo pod slunečníky hrálo a zpívalo. Na poradě šerifů se dohodlo, kdo bude organizovat 23. SČ potlach. Na pódiu pak kamarád Šuga převzal štafetu Slovenských organizátorů od šerifa současného potlachu Dundyho. Ten předával ceny z jízdy dračích lodí, oceňoval ty, co pomáhali připravovat potlach. Kamarád Zlóťa pak předával sošky Oskarů aktivním trampským kamarádům. Ještě za světla v 18 hod. byl zapálen potlachový oheň a pak začal maraton na pódiu hraní a zpívání skupin a jednotlivců. Asi největší zájem byl o kapelu Pekaringo z Bratislavy. Zase se hrálo i mimo potlachoviště, ale také v hospůdce "U Kuličky" a v restauraci v budově obecního úřadu, kde to hřmělo dlouho do noci. Ve velkém sále této budovy bylo vystaveno Mobilní trampské muzeum, o které bylo mezi kamarády velký zájem.
Naše poděkování patří všem organizátorům a všem těm, kteří 3 roky připravovali toto velké setkání trampských kamarádek a kamarádů, kteří se vždycky rádi zase uvidí buď častěji, nebo po létech. Všichni rádi na tato setkání vzpomínají a těší se na další.
Děkujeme, kamarádi!
Jára Palec

Zapálení ohně 22. ČS potlachu...

Vlajky zúčastněných osad...

První z celkem dvaceti vystavených panelů...(fotografie panelů kliknutím zvětšíš)

Uvnitř výstavního stánku...

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
14552019
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
KaRi ml.
Ahoj, sic o tomto sdružení moc nevím, ale přijde mi to, jako by se někdo na úkor trampingu chtěl za každou cenu zviditelnit a ještě si myslí, bůh ví co pro tramping dobrého nedělá. Nevím co je to dneska za módu. Tramping přece takovou popularitu nepotřebuje. Ba naopak ta nepolapitelnost z něj dělá to co je. Mapování historie je jedna věc, tohle hraničí se seznamy výzvědné služby.
johnki
Jo jo, souhlasím, nezpívá se v tmách ale v snách, to až dál zpíváme \"jen dole v tmách...\", psal jsem to v rychlosti - nekontrolovaně. Pravdou jhe, že v poslední době vídám ty fotografie při zapalování ohňů ve dne častěji. Rozhodně to ubírá na romantičnosti trampských večerů. Je neopakovatelně krásné, když se ze tmy vynořují postavy s loučemi...
maryska anton
pro Johnkiho
Kamarade Vlajka zacina Vse tone v snach a zivot kolem ztich jen dole v tmach kol ohne slyset smich.Stejne blbe ci nespravne ji zacinaji chatari na Ztracence v doku. Zvlastni znameni touha DilII.
Zdravim ze Svajcu Bidlo;-)
Pepíček
Boko, plně s Tebou souhlasím .Ono to nemá s potlachem nic společného,tak je jedno kdy s oheń zapálí.Na takových akcích se objevuje Fred se svým plastovým kýblíčkem s nápisem Trampské muzeum -příspevky na provoz....Vybere na benál a zase odjíždí. Je to taková mega mastňácká akce v záplavě piv......Zvláště pozoruhodná je cena zoliho trampský Oskar. Ten seznam nominantů je unikum. Trampové se mají za co stydět.Tady už blbost začíná kvést.
Tony Avalon
Ahoj Pepíčku.
Co se týče toho seznamu trampů na cenu Trampský Oskar, tak třeba já na něm figuruju taky a to i přesto, že jsem Zoliho - v srpnu před vyhlášením - požádal, aby mě z toho seznamu škrtl, že si to nepřeju, Považuju takovéto soutěže mezi trampama za slušně řečeno "divné". Bohužel mi nebylo vyhověno a stejně na tom seznamu jsem, což mě docela zlobí. A myslím, že by se našli i jiní, co na tom seznamu jsou a ani o tom možná nevědí...
Boko
No to přece dá rozum. Čim dřív se zapálí voheň, tim dřív vodjedeš dom. Když máš štigro, tak na ten potlach ještě dofrčelo nějaký ze čtyř či kdovíkolika pojizdných muzeí a pak se v případě deště mužeš k nim schovat do stanu na párty (stejně přece každé správné tramp patří do muzea), nebo ti možná alespoň pučí vikslajvantové plagát s fotkama a camrátkama na místo deštníku, aby ti cestou ke tvé terénní káře, stojící na lesním parkále u potlachoviště, nepromokl voriginální áčkové párkr ;-D
Johnki
Co se to stalo, že se táboráky začaly zapalovat vedne? Již Vlajka přec začíná: Vše tone v tmách a život kolem ztich...
Lenka Hamplová
Ahoj kamarádi. Moc děkujeme spolu s manželem za umístění naučné stezky v době 22. čs. potlachu. Bylo to pro nás opravdu poučné. Přejeme Vám hodně zdaru ve vaší práci ohledně trampingu. Ahoj Beruška a Čahoun (T.S. - Žerotín)