Jak vypadá ZLATÉ DNO přesně po roce od jeho vykácení?

Zápis v campovce Zlatého dna oznamující jeho vykácení...

Před rokem, přesně v úterý 17. února, bylo kácením zničeno pietní trampské místo - ZLATÉ DNO a nastalo kolem toho opravdu velké haló.
A jak to na tomto místě vypadá dnes?
Upřímně řečeno - díky lednové vichřici - nic moc. Pomalu zarůstající paseka, kterou v průběhu několika posledních let lesáci neustále rozšiřovali - od cesty vedoucí podél Voznického potoka - až ke Zlatému dnu, má rozlohu několika hektarů a to je dostatečný prostor k tomu, aby když „větříček“ zafouká, padaly další smrky. Před rokem se vykácené Zlaté dno nacházelo alespoň na okraji lesa, dnes už je kolem něho z velké části paseka, nebo popadané polámané stromy.

Zlaté dno v sobotu 14. února 2015.
Docela deprese...

Samozřejmě to nejdůležitější při obnově Zlatého dna se událo bezprostředně po onom nešťastném kácení, kdy zde proběhly záchranné práce. Se zástupci lesní správy a ředitelství lesů se domluvila další spolupráce ohledně tohoto místa a v dubnu proběhla pracná obnova campu.

Kubovo skvělé pětiminutové video o obnově Zlatého dna v podobě staré předválečné grotesky. Opravdu stojí za shlédnutí...

Ale i v průběhu roku se Zlatému dnu pomáhalo s jeho obnovou, sice už jenom ve zdánlivých maličkostech, ale díky Pajdovi i za tyto maličkosti, protože nejméně jedna z nich je opravdu důležitá - aby kolem Zlatého dna zase byl les. Proto se zde v dubnu vysázelo 250 malých sazeniček, jenže…
Žádný sníh a málo jarních dešťů zapříčinilo, že vysázené smrčky se ocitly doslova v suché, prašné zemi. Ale díky výzvě v campovce a v článku na TM, aby kolemjdoucí kamarádi využili místní kýbl a zalili smrčky vodou z potoka, se stromkům podařilo přežít. Bylo moc fajn, číst v campovce (než ji někdo ukradl, stejně tak jako další tři následující) zápisy oznamující zalévání a i v tom největším letním suchu byl kolem všech stromků mokrý flek.

Horní fotografie: Záchrana po zemi rozházených placek a první úklid v únoru 2014.
Dolní fotografie: Zlaté dno o rok později - v sobotu 14. února 2015.
Úprava fotografie: Šlápi T.O. Brdský dobráci

Koncem října jsme se Zuzanou a Chossem z BHD a Martinou zaskočili pověsit dvacet placek, které byly poničeny pádem stromů. Jejich opravu si vzal na starosti výrobce kytar Jirka a je znát, že má ty ruce šikovné. V listopadu se Zuzana s Packou a Klondajkem z T.O. Louisiana Tigers rekvalifikovali do role lesních lakýrníků - natěračů malých stromků proti okusu - a byl nejvyšší čas.

Opravené placky...
Zleva: Zuzana, Martina, Chosse.
Foto: Tony

Mezitím se na Zlatém dně objevila celá řada nových placek a vzkazů od trampů a tak nezbývá než trpělivě čekat, až okolí Zlatého dna alespoň trochu zaroste a doufat, že další vichřice hned tak nepřijde.

Michael Antony - Tony

Únor 2015.

Únor 2015.

Únor 2015.

Únor 2015.

Zlaté dno před rokem a nyní.
Foto: Pavel Wünsch (Brdské listy), Tony
Úprava fotografie: Šlápi T.O. Brdský dobráci

A trochu historie:

Rok 1958...

Rok 1995.
Zleva: Fídr, Šlahoun, Marko Čermák.
Foto: Podnájemník

A ještě jedna vzpomínková fotografie...
Foto: Jarda Čvančara, T.O. Zlatý horizont

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
148192017
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
nevim
:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Mamut
Ahoj kamaradi,
Krasne zvelabene misto diky Vam. Navstivili jsme toto uzasne misto opet po roce 12.1.2015. Zapis nebylo mozno udelat. Nebyla zde kempovka. A tak touto cestou musime podekovat vsem kdo se podileli na oprave. Prejeme vsem otevrene srdce. Modrou oblohu nad hlavou a suchou stezku do noveho roku. Krasne vandrovani. Za Ceskou osadu!!!

T.O. Trenčín 1988
Mamut a Indian
Pidloch
Pěkně napsané a sestavené, Tony.