KAPITÁN KID v Národním muzeu

Kapitán Kid je na snímku s Ferdou - Františkem Otrubou. Tehdy v roce 1965 se domluvili, že se staří osadníci musí Rykatada sejít.V prostorách Národního muzea v budově Musaionu v zahradě Kinských můžete do 1. května 2016 navštívit novou výstavu s trampskou tématikou. Spolek Naše muzeum zde v rámci cyklu malých výstav představujících fondy Trampského muzea přibližuje ve spolupráci s Etnografickým oddělením NM život a činnost všestranného trampa. Dne 19. února 2016 uplynou čtyři roky, co odešel na cestu bez návratu Jaroslav Velinský, zvaný Kid, později jako Kapitán Kid.
Z panelů se dozvíte o jeho dramatické tvorbě. Kidovu hru „Než vyšlo slunce“ hrálo městské divadlo v Šumperku. Detektivní román „Šest malých matrjošek“, který vydal Avalon v roce 2000, je parodií na hru Deset malých černoušků od Agathy Christie. Z detektivek jsou známější například: Konec perského prince nebo Osud motýlka, a hlavně oceněná nejlepší detektivka roku 1999 Zmizení princezny. Zajímavou oblastí jeho činnosti je literatura sci-fi a fantasy. Román Engerlingové byl oceněn Akademií sci-fi, fantasy a hororu v roce 1995 jako nejlepší v kategorii sci-fi. Z oblasti dobrodružné získal největší ohlas román Poslední tajemství Jana T. /2003/ jenž je volným pokračováním Stínadelské trilogie o Rychlých šípech. Autor zůstal po celý život věrný trampingu a tím i spojenectví s přírodou a kamarády. Vzpomeňte si na Kida a slezinách či u ohně si zazpívejte některou z jeho písní, ať už je to Jenoféfa, Krinolína, Slaboch Ben, Jižní Novgorod, John Zrzek, Já bych si rád najal dům, Slib mi, že nebudeš plakat nebo další z jeho tvorby. Svými písněmi zůstává Kapitán Kid stále mezi námi.
Tato výstava se uskutečňuje díky tomu, že Vlaďka Velinská, manželka Kapitána Kida darovala zde vystavené předměty do sbírkového fondu Trampské muzeum v Národním muzeu.
A nyní pro vaši orientaci uvádím, že do prostor výstavy se dá vejít hlavním vchodem, kde jsou hned v místnosti pokladny umístěny dvě vitríny. Povšimněte si šerifské hvězdy osady Rykatado z United North Camps Rykatado. Pak pokračujte spojovací chodbou k restauraci. Zde je na panelech zmapována rozmanitá aktivita našeho kamaráda.

Foto: Jan Pohunek - Přebral

Fotogalerie Kapitána Kida a to hned od jeho dětství, první trampské krůčky, osada Island i návštěvy na Fort Hazardu:

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
124181811
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Bublina
Píseň Sonja zpívala i moje maminka a já ji znám trošku jinak (melodie). Slova sedí! Hrají ji a zpívám v country amatérské kapele. Jinak jsem kpt. Kida před mnoha lety v Libouchce na stráni pod železniční tratí u ohně potkal. tenkrát jsem jej vůbec neznal, ale zpíval fajn. Já jsem do toho Libouchce vlastně jezdil za holkou. Tuším, že hrál i Slabocha Bena....
Boko
@Slim: Mas v poste
Pavel Mazal
Písničku Nižnyj Novgorod mně učil tata , jako už dlouho , tramp v.v.Dodnes nevím , mám-li zpávná slova . Pomůže někdo ? Dík Slim
Tony
I přes vámi dobře uváděné připomínky k autorství některých písní, se tyto písně přesto dají považovat za Kidovi písně. Kdyby je nezpíval, případně k nim nesložil melodii - nikdo by je tady u nás neznal...
Čiksika
Nižní Novgorod napsali R. Fall a J. Červený.
Teta Alice
PÍSEŃ Já bych si rád najal dům nenapsal Kid, ale JOSEF KAINAR.nNŽNÍ (NIKOLI Jižní) Novgorod také není Kidova, tu napsal tuším Géza VČELIČKA. Ani
sLIB MI, ŽE NEBUDEŠ PLAKAT není Kidovo dílo.Kid toho napsal dost, vyberte si sami,
Zuzana
Jako dlouholetá obdivovatelka Agathy Christie prosím autora článku, aby neprodleně vrátil spisovatelce čtyři černoušky, které omylem "uzmul" z její divadelní hry Deset malých černoušků. Děkuji.
Tony Avalon
V článku opraveno, díky za upozornění.
Gringo
K těm detektivkám
Kid jich napsal mnoho a hlavní postavou většiny z nich je Ota Fink - bezděčný detektiv, obyčejný chlápek, který si nechce nechat věšet bulíky na nos, i kdyby proto přes něj měl dostat (citace z obalu knih).
V podstatě jde o dvě série. V první řeší různé trable a problémy mladý Ota -soustružník, všeuměl a vlastně taky trochu tramp. V druhé, jak už to tak bohužel bývá, důchodce a soukromý detektiv Ota. První knihy byly pochopitelně o mladém Otovi. Pak Kid psal v podstatě obě série souběžně. Kdo by chtěl zvědět více, ať se podívá na stránky Kapitána Kida.
Dovíte se zde i o ostatních knihách.
A podle mého to opravdu stojí za to. Věčná škoda, že ta pošta, tam ze shora, s těmi knihami, nechce nějak chodit.
Čiksika
Díky za pěkný článek. Jen bych si dovolil upřesnit, že Kid sice napsal spoustu známých písní, ale z těch jmenovaných jsou z jeho tvrby pouze první tři. Nižní Novgorod (nikoliv Jižní Novgorod) a další jsou prvorepublikové trampské písně, které Kid pouze nahrál.
Aki
To je fajn,myslím,že si Kapitán Kid samostatnou výstavu zaslouží.
Nelze tady samozřejmě vyjmenovat všechny jeho písničky,ale já mám od něj asi nejraději méně známou Žádám a tímto se přimlouvám za její zařazení do Písniček na víkend.
Boko
Technicka. Rykatado, je zvlastni trampsky utvar "Sdruzeni trampskych osad" (kratce STO) - Ryves, Kamarádi, Tabu a Dobromil. Tim padem to neni "osada".