Koncert pro Wabiho – 16.4.2015 Brno

Brno, dlouhodobě příznivě nakloněné tvorbě Wabiho Ryvoly, si připomnělo 80-té výročí narození tohoto nestora trampské písničky. Ve čtvrtek 16.dubna, se v sále kulturního centra Musilka uskutečnil skvělý koncert k jeho připomenutí.
Program zahájil Roman Horký svým sólovým vystoupením, i když sám rozhodně nezpíval. Publikum se aktivně zapojilo již od úvodní písně Zvláštní znamení touha.
Ke krásnému, podzimem vonícímu songu Sochám brečí déšť na obočí přidal historku, kdy se vraceli v roce 1979 z potlachu Příboje na údolí Oslavky a Wabiho zaujala nádherná alej starých buků Anna Strasse, a tak vytáhl deníček a zapsal si… spěchám ulicí starejch stromů…. ano, tady vznikl začátek téhle krásné písně, a zasvěcení vědí, že Haugwitzova alej na Vlčím kopci je opravdu impozantní.
Roman Horký se v poslední době vrací ke svým kořenům, k songům, na kterých vyrostl. Ryvolovky jsou mu odjakživa hodně blízké, což podtrhl v roce 2010 vydáním alba 19 ztracených písní Wabiho Ryvoly.
V první části koncertu zazněly ještě Vobyčejný pondělí, Rychlé šípy a Velikonoce lampáře Tonyho, které prokládal dalším povídáním o společných chvílích a spolupráci s Wabim. Svůj blok zakončil zadumaným songem Bejt starej chlap.

Roman Horký

Následně si k sobě na pódium přizval kapelu, s níž před 35-ti lety začínal a se kterou sklidil první velké hudební úspěchy. Představila se Zastávecká legenda – Trosečníci. Skupina se dala po letech znovu dohromady a premiérově zahrála před třemi týdny na Babických písničkách. Sehráli se skvěle, tudíž je škoda toho nevyužít! Ve složení kytaristů Jaroslava „Korába“ Muchy, Františeka Cizlera, živelné zpěvačky Jany „Zuzky“ Radové a střídajících se basistů Vladimíra Rutara a Karla Kočího, vytvořili opět příjemnou atmosféru a dobrou muziku. Zahájili písní Mikiho Ryvoly Mrtvej vlak, kterou hrávali i tenkrát v 80-tých letech, v dobách své největší slávy. Přidali své dvě oblíbené ze 30-tých let – Modré dálavy a Ještě spí chata na skále. Uzavřeli krásnou písničkou, kdy na Wabiho text napsal hudbu Rolf Staněk – Končí víkend.

Trosečníci

Jana „Zuzka“ Radová a Roman Horký

To už ale Trosečníky vystřídal ten, na kterého se všichni v sále netrpělivě těšili – Miki Ryvola. Zatím jen v „základním doprovodu“ Nezmarů Pavla Zajíce na kytaru a Pavla „Jima“ Drengubáka na basu. Začali Jarním Kurýrem a Poslední mílí, na Zemi tří sluncí a Tunel jménem čas se k nim už připojil další kytarista, Tonda Hlaváč. I Miki dával k dobru spoustu historek a povídání o svém bráchovi Wabim, jen tohle by vydalo snad na knihu… Nakonec se k Mikimu a Nezmarům připojila i zpěvačka Šárka Benetková, aby jinak chlapsky drsné Ryvolovky zjemnila svým krásným hlasem (To bude asi tím, Ohrada, Září, Samota, 17.dnů a Wabimu k jeho 50-ti nám Mikim věnovaná Co zbývá…).

Miki Ryvola

Miki Ryvola a Nezmaři

I když snad každý v sále tyhle letité písně dobře znal a slyšel je už nespočtukrát, tak věděl, že v podání Mikiho Ryvoly je to vždy čistá krása, jednoduchost, která si na nic nehraje a pokaždé stojí za to je slyšet znovu a znovu.
K poslednímu dějství koncertu se na pódiu sešli všichni muzikanti, aby společně vystřihli Bednu vod whisky, Hejno vran, Osamělý město a Poslední píseň.

Společně...

Myslím, že Wabiho šedivá hlava se sepranou džínovou čepicí by jen souhlasně pokyvovala, že dneska by to teda jako šlo…
A taky si myslím, že nejsem jediná, kdo si cestou domů něco pobrukoval…

…mít v srdci spoustu místa pro pár chvil
co příjdou lehce z mlhavýho dne
a jejichž krásu nikdo nevypil
a nemít strach, že přijde poledne…

Další fotografie z koncertu najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
18108112
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jeffe
Opravdu neznam zadne \"Ztracene pisnicky\" Wabiho!!!!!!! To je ale komercni blbej nazev.
Ahoj