Mobilní trampské muzeum na Brněnském výstavišti po třetí

ZvadloJiž potřetí je možné navštívit tak zvané Mobilní trampské muzeum českých, moravských a slovenských trampů. Ve čtvrtek 15. ledna 2015 bude v Brněnském výstavišti slavnostně otevřena celostátní výstava cestovního ruchu s názvem REGIONTOUR, kde bude stejně jako v letech 2013 a 2014 instalována část expozice Mobilního trampského muzea.

Letos bude výstava Mobilního trampského muzea na REGIONTOUR ke zhlednutí v termínu čtvrtek 15. ledna až neděle 18. ledna 2015 (denně od 9:00 do 18:00 hodin). Na výše uvedené trampské výstavě bude k vidění řada zajímavých a poučných trampských expozic, jak je to níže přiblíženo. Celá expozice Mobilního trampského muzea je vystavována na ploše asi 200 metrů čtverečních, ale zde se bude vystavovat jen na ploše velké zhruba 50 metrů čtverečních. Toto Mobilní trampské muzeum českých, moravských a slovenských trampů patří pod skupinu Kamarádi Festivalu trampských písní.
Pro veřejnost je uvedená výstava otevřena jen tři dny a to od pátku 16. ledna do neděle 18. ledna 2015 (a v neděli jen do 16:00).

Ukázka řezbářského umění trampů
Foto: Pirátka

I taková plocha výstavy poskytuje možnost ukázat to podstatné ze současného trampského hnutí a také z její bohaté historie.
Výběru trampských exponátů a jejich přípravě pro vystavení veřejnosti se věnuje už třetím rokem skupina trampů, tzv. Brněnská rada trampského muzea, kde patří kamarádky Pirátka a Saza a kamarádi Palec, Kamzík, Cvoček, Pim, Dan a Bizon. Oblasti trampského hnutí, které uvedená výstava bude návštěvníkům představovat je dosti bohatá, jako např.: písničkáři, řezbáři a malíři; jídlo a pití; pohlednice a dopisnice; dýmky; sport; oblečení; literatura a časopisy; odznaky; zvadla; totem; osadní vlajky; domovenky (rukávové nášivky); hudební nástroje; kalendáře, atd.
Výstava ukazuje v podstatě život trampů jak v minulosti, tak i v současné době a přibližuje tak trampské hnutí široké civilní veřejnosti. Pro zájemce budou k prodeji trampské odznaky a trampské pohlednice.

Trampské malované dřevěné placky
Foto: Pirátka

Návštěvníkům Mobilního trampského muzea se tak naskytne zcela výjimečná příležitost nahlédnout jak do současného trampingu, tak i do jeho bohaté, skoro sto let staré historie. V roce 2018 si budeme připomínat 100. výročí vzniku trampského hnutí v Čechách, na Moravě a na Slovensku. Muzeum je obvykle vystavováno na trampských akcích, výstava pro širokou civilní veřejnost je velmi ojedinělá a vzácná.

Jednotlivé panely jsou tématicky zaměřeny
Foto: Pirátka

Současný tramping je možno charakterizovat tak, že jeho podstata zůstává stejná jako při jeho vzniku před sto lety. Je to dobrovolné občanské hnutí, které je typické láskou a návratem k přírodě, častým pobytem v přírodě spojeným s tábořením, sdružování kamarádek a kamarádů všech věkových skupin do tzv. trampských osad. Hnutí je rovněž typické opravdovým a dlouholetým kamarádstvím a vzájemnou pomocí a podporou jeden druhému, trampskými písničkami, trampskými slezinami, potlachy, zvyky a obyčeji.

Správce mobilního trampského musea, kamarád Fred.
Foto: Pirátka

Zcela zvláštním rysem trampingu je skutečnost, že tramping nebyl nikdy organizovaným hnutím, ale je hnutím lidovým a spontánním, bez psaných směrnic nebo stanov. Tramping se od svého vzniku kolem roku 1918 řídí pouze nepsanými trampskými zákony, zvyky a obyčeji. Všichni jsou srdečně zváni…

Bizon (Otakar J. Mika)
zástupce šerifa trampské osady Full Moon (Úplněk)

Expozice trampského musea je dobře označena (nedá se přehlédnout).
Foto: Pirátka

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1915697
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.