Písnička na víkend: HUDSONSKÝ ŠÍFY (Wabi Daněk)

Henry HudsonJako další písničku na víkend jsem si vybral Hudsonský šífy od Wabiho Daňka, který nás bohužel celkem nedávno navždy opustil.
Poprvé jsem je slyšel někdy začátkem osmdesátých let na Portě a už tehdy mne zajímalo, co to vlastně ty hudsonský šífy jsou. Pátrání mne přivedlo k Henrymu Hudsonovi, anglickému mořeplavci a objeviteli.
Ten se narodil někdy kolem roku 1570 v Hoddersonu nebo v Londýně (není to zcela jasné, nejčastěji udávané datum narození je 12.9.1570 ). Pravděpodobně už od mládí byl námořníkem a postupně se vypracoval až na kapitána.
V té době Anglie hledala novou cestu do Asie, než tu, kterou používalo v té době silné konkurenční Španělsko. Kapitán Henry Hudson se v roce 1607 pokusil nejprve na lodi Hopewell plout do Asie východním směrem přes severní pól.
S pouhými dvanácti muži doplul ke Grónsku a podél jeho východního pobřeží se dostal na 73° severní šířky, kde mu ledy zatarasily další cestu a on se musel vydat ke Špicberkům. Doplul jako první Evropan až na 80° 23’ severní šířky, přičemž jeho rekord odolával po dalších 200 let. Při tom objevil ostrov Jan Mayen.
Se stejnou lodí podnikl další plavbu hned o rok později, kdy se s třinácti podobnými odvážlivci pustil podél dnešního Norska na východ. Přes Barentsovo moře se dostal k souostroví Nová země, ale i tady mu další cestu zatarasil led.
Hudson byl nezmar, o další rok později přešel do Služeb Holanďanů a pod vlajkou Východoindické společnosti zamířil s lodí Half Moon do Severního moře. Dostal se jen k Severnímu mysu a musel otočit kormidlo k západu. Přes Faerské ostrovy dorazil k Newfoundlandu a podél pobřeží Severní Ameriky hledal průliv, který by vedl západním směrem. V jednu chvíli si už myslel, že ho našel, ale jednalo se jen o ústí široké řeky, jež později dostala jeho jméno, Hudson. Při té příležitosti jen tak mimochodem koupil malý ostrov – téměř ke svým narozeninám, 11. 9. 1609 - na němž později vyrostl Nový Amsterodam, z něhož se dalším prodejem stalo dnešní patnáctimilionové městečko New York. Po tomto zklamání donutila posádka svého kapitána k návratu.
Ani tenhle neúspěch Hudsona neodradil a podařilo se mu získat další podporu, tentokrát znovu od anglických obchodníků. S lodí Discovery se vydal v roce 1610 znovu hledat Severozápadní průjezd. Zamířil tentokrát k jihu Grónska a dál na západ do Davisova průlivu. Opět měl pocit, že konečně uspěl, ale otevřené moře, které našel, nebylo Tichým oceánem, ale jen obrovským zálivem. I ten dostal později jeho jméno.
Zde Discovery zastihla zima a posádky netrpělivě očekávala příchod jara a návrat do domovského přístavu. Docházeli zásoby a na palubě byl hlad a kurděje. K jejich zklamání s příchodem jara kapitán zavelel k další plavbě na sever, což vyústilo ve vzpouru.
Kapitán se svým sedmnáctiletým synem a hrstkou věrných byli vysazeni ve člunu, vybaveni skromnými zásobami potravin a jednou puškou. Od té doby už o nich nikdo nikdy neslyšel. Discovery se pod velením kormidelníka Bylota vrátila do Anglie. Je zajímavé, že námořníci nebyly za svou vzpouru potrestáni.

Discovery, ještě s lodí Resolution se pokusila nešťastného kapitána vypátrat a zachránit, ale pátrání v letech 1612 – 13 vyšlo naplano. Právě tahle výprava dala Hudsonově zálivu jeho jméno.
Ve spojením s písní Hudsonský šífy se samozřejmě nabízí hned dvě vysvětlení, které by to mohly být, buď lodě plavící se po řece Hudson, nebo koráby plující na drsný sever do Hudsonova zálivu a vozící lovce kožešin, průzkumníky a později i zlatokopy na drsný sever a zajišťovali i jejich zásobování, na něž měla faktický monopol slavný Hudson Bay Company.
Slyšel jsem už oba názory, nicméně jsem přesvědčen, že píseň líčí tvrdý život lodníků na řece Hudson.
Povězme si něco o řece samotné. První u ní byl už v roce 1524 Ital, ale důkladně do vnitrozemí ji prozkoumal až právě Henry Hudson.
Pramení v nadmořské výšce 1 309 m v ledovcových jezerech Adirondackých hor, patřících do Appalačského pohoří. Na horním toku najdeme říční prahy a vodopády, poté teče cca 170 km v hlubokém ledovcovém údolí, aby pak vtekla do svého rozšířeného ústí Horní newyorská zátoka. Dále pokračuje přes úzký průliv The Narrows do Dolní newyorské zátoky a Atlantského oceánu mezi městy New York a Jersey City. Zajímavé je, že v oceánu pak pokračuje podvodní dolinou zvanou Hudsonův kaňon v délce 200 až 250 km.
Plavba po řece začala bezprostředně po založení New Amsterdamu, který se stal významným námořním přístavem. Revoluci v plavbě přinesl ale až rok 1807, kdy se na ní vydal první parník v dějinách, North River Steamboat, později známý jako Clermont, zkonstruovaný Robertem Fultonem. Od té doby se z řeky Hudson stala čilá dopravní tepna, zajišťující spojení s newyorkským přístavem a vnitrozemím, proudili po ní přistěhovalci, zásoby, suroviny, prostě vše, co tehdejší prudce se rozvíjející městská aglomerace potřebovala.
A právě o období paroplavby je Wabiho píseň.
V poslední době na sebe řeka Hudson přilákala pozornost celého světa v roce 2009 šťastným nouzovým přistáním Airbusu A320, pilotovaného kapitánem Chesley Sullenbergerem, zvaným Sully. Ten po střetu s ptákem posadil bravurně svůj letoun právě na hladinu Hudsonu a zachránil tak život 155 lidem na palubě. Letoun A320 se tak vlastně stal nedobrovolně a nakrátko dalším z hudsonských šífů.

-------------------

Clermont - první parník na Hudsonu

Všech 118 předchozích Písniček na víkend najdeš ZDE!

-----------------

Prameny:
https://www.hedvabnastezka.cz/expedicni-fond/8516-henry-hudson-jmenovec-zalivu-i-reky/
http://www.rozhlas.cz/webik/dobrodruzstvi/_zprava/zalesacke-okenko-hudsonske-sify--158150
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hudson_(%C5%99eka)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
219121712
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pelda
Ahoj Hafrane, díky za skvělý článek s hafo informacemi. Těším se na další
Pelda
PS. Na "chibi a překlapi" se vyprdni, ty si každý čtenář s mozkem přebere. Nejsme profíci, děláme to pro kamarády.
Čárlí
"sám to sobě" => "sám po sobě", cha, a zrovna!
Čárlí
Probůh, jak může někdo pochybovat, jestli je ta písnička o řece? - Vžďyť hned v první sloce jsou "hudsonský slapy" ... jestli někdo najde nějaký slapy v Hudson Bay, tak je dobrej :cool:

Jinak těch chyb je bohužel více, např. shoda přísudku s podmětem "Docházeli zásoby", "koráby ... zajišťovali" (i když tam by mělo být spíše "zajišťující", vzhledem ke stavbě věty), v téže větě nelogicky dvakrát "drsný sever", atd. Nojo, znám to, sám to sobě to taky nevidím :-(
Roman
Ahoj. Pekný článok s pripomenutím súvislostí.

Dovolím si upozorniť na pár preklepov.

`mimochodem koupil malý – téměř ke svým ` - Zrejme `malý ostrov`.
`dvanácti muži ke doplul ke Grónsku` - Prvé `ke` je tam naviac.
`svého kapitánu k návratu.` - `kapitána`
`zima a posádky netrpělivě očekávala` - `posádka`