Písnička na víkend: JENOFÉFA (Kapitán Kid)

PROBŮH, PROČ ZROVNA JENOFÉFA?!
EufrAčkoli to už dnes nikomu nepřijde, přesto je to podivné, neboť ono jméno se správně píše i vyslovuje JENOVEFA. Zdrobněle Jenůvka. Francouzsky pravděpodobně Geneviève s jistou ozvěnou v názvu švýcarské Ženevy… Ačkoli možná kecám a je to úplně jinak. Jenomže já ten tvar JENOFÉFA četl někde, kde se popisovaly jakési lidové zvyky, možná že to dokonce bylo něco jako Pohorská vesnice, a tam se recitovalo cosi o „svaté Jenoféfě“ – jenomže já už si dneska nejsem jistej takřka ničím, takže jsem si to možná blbě zapamatoval. No, to je fuk, už je to holt tak, jak jsem to kdysi v 60. letech napsal, a těžko to předělávat.
Jak k tomu vůbec došlo? Z toho víceméně klukovského čtení mi zůstala ta „Jenoféfa“ a představa jakési andělské bytosti s velkýma modrýma očima… Možná to bylo i proto, že jedna z mých dětských lásek, sousedovic Anina, měla taky tyhle oči – a ostatně je měla i maminka, takže co bychom si povídali. Odmalička jsem byl jaksi v zajetí představy, že ty velké modré oči mají hlavně andělé a podobné výjimečné osobnosti. No – a najednou se kdesi na trampu setkám s dívkou Jaroslavou, která se chtěla jmenovat Uljana a z dětských her si přinesla jméno Eufrosina, u trampů zkráceně Eufr. Měla přesně ty oči a mně okamžitě blesklo hlavou: „svatá Jenoféfa…“ Do toho, co bylo dál, nikomu nic není, to se ví. Krátce nato jsem napsal tuhle píseň; snad je v ní i to, že bych býval s radosti odbouch toho kamaráda, co se jí tenkrát líbil, ale nakonec jsem jí to (myslím toho kamaráda) radši vymluvil. Díky tomu mě taky nepověsili – dokonce jsem ani nemusel ujet z Utahu.
Smutné je, že Eufr odešla už v roce 1999. Bylo jí padesát šest let. Kromě našich dvou dětí, Frederika a Kristiny, po ní zbyl také její Song rančerovy dcery, Krysař a Jsou jen přání – a moje JENOFÉFA.

Kapitán Kid

(text o písničce Jenoféfa byl napsán pro trampský časopis Puchejř)

Předchozí Písničky na víkend:

ZÁŘÍ (Miki Ryvola)

PSÍ ŽIVOT (Paběrky)

KARABINA (T.E. Band)

BLÁZNŮM PÁR (Falešná karta)

HEJNO VRAN (Wabi Ryvola, zpívá Miki Ryvola)

OSADO, NASHLEDANOU (Jiří Vašíček)

BAREVNÝ STÍNY (Hoboes)

HOBO (Hoboes)

ZÁTOKA (Greenhorns)

PRVNÍ ZIMNÍ SNÍH (Marien - Magison)

ZŮSTAŇ (Béďa Šedifka)

MERLIN SONG (Volné sdružení pana Brabence)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
51513411
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jago
Ano, správný tvar je Jenovéfa. Asi současnou nejznámější nositelkou jména je dcera Johna Boka, zpěvačka, muzikantka a herečka Jenovéfa Boková: https://www.youtube.com/watch?v=RroL4wPhyy4

O svaté Jenovéfě: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jenov%C3%A9fa
Exod
"Jsou jen přání" je nádherná píseň. Vždycky mi běhá po zádech mráz, když ji slyším...