Písnička na víkend: JOHN HENRY (Paběrky)

Černoch, železniční dělník a propuštěný otrok John Henry pracoval na stavbě Big bend tunelu na trati Chesapeake and Ohio Railway (C&O) v Apalačských horách v Západní Virginii. Podle pověsti to byl mohutný XXXL obr a silák s parametry 6 stop, 200 liber. (Je zajímavé, že stejnými mírami oplývám i já a nepovažuji se v žádném případě za mohutného ani za siláka. Zřejmě tehdy byli lidé drobnější.) Jeho úkolem bylo bušit velkým kladivem do špičáku a prorážet díry ve skále – o podobné činnosti se ostatně zpívá v několika amerických lidovkách s názvy jako „Devítilibrové kladivo“.
Jednou, prý v roce 1872, se objevila na stavbě parní sbíječka. John Henry se vsadil, že bude výkonnější, než ta nenáviděná novinka. Po celodenní dřině zvítězil, ale námahou mu puklo srdce. Pověst o jeho činu se rychle rozšířila, vyprávěly se o něm legendy a vznikaly písně, z nichž tato balada je asi nejznámější. Jak tomu u amerických lidovek bývá, píseň má nejrůznější verze – rychlé i pomalé, dochovalo se asi 30 slok. První verze písní občas zaměňovaly Johna Henryho s banditou podobného jména, Johnem Hardym. Ze známých verzí písní mohu jmenovat alespoň verzi Johnyho Cashe z jeho krásného filmu Ridin’ the Rails.
Českých textů písně vzniklo rovněž vícero. Ten mezi trampy nejznámější napsal někdy v 60. letech Jiří George Fallada (mimo jiné autor textu Buráků, Vlajky hvězdnaté, Vlaku půlnočního a také první basista Greenhornů).
Písně jsme se rádi chopili a můžete se podívat, jak jsme ji hráli na jednom sejšnu v Podkrkonoší. Jen dodám, že na rozdíl od prvních českých interpretů už víme, že John Henry byl Američan a ne Brit, a proto ho nevyslovujeme Džon, ale Džan :).

Čiksika

John Henry a videozáznam z vystoupení Paběrek na Folkové chalupě Vládi Vlasáka v říjnu 2013. Video natočil Vláďa Mikulec.

PABĚRKY
Zleva: Libor Vinklát, Vlasta Dynterová - Viki, Jiří Macek - Čiksika, Jana Škábová, Václav Limberk, Marko Čermák.
Foto: Tony

Všech 96 předchozích Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
11571516
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.