Písnička na víkend: MALÁ LOO (Scarabeus)

Dnes skoro zapomenutá skupina Scarabeus byla jednou z prvních, která hrála moderní trampskou písničku a spolu se skupinou Hoboes byl jejím průkopníkem. Prakticky tak zasáhla do vášnivých dobových debat a polemik na téma tradice kontra moderna a dokázala, že ani vývoj trampské písně se nedá zastavit.
Na Portě 1969 se stali vítěznou skupinou v oblasti trampské písně. Rok nato na Portě 1970 se úspěch opakoval. Tentokrát však už jen s vlastními písněmi a původními adaptacemi skladeb Hanka Williamse. Skupina natáčela pro Čs. Rozhlas v Českých Budějovicích, s televizí spolupracovala na Dobrodružství šesti trampů a jezdila koncertovat po celé republice. U Pantonu jí také vyšla gramofonová deska s živými nahrávkami z Porty 1969.
Zúčastňovali se Folk a country festivalů v Praze, měli samostatné celovečerní programy v pražské Malostranské besedě, o jejich vystoupení byl všude mimořádný zájem. Přesto však v roce 1974 ukončili svoji existenci.
V roce 1998 se skupina po čtyřiadvaceti letech schází v původním obsazení a po období zkoušení začíná na několik let znovu koncertovat. V současné době se opět odmlčela.

Videoklip písničky MALÁ LOO byl natočen v roce 1972 pro Českou televizi jako úvodní ve videobloku deseti písní. Pamětníky Televizních novin z 80-tých let možná zaujme, že ten mladý moderátor s víc jak minutovým úvodním slovem je Miloš Frýba:).

Scarabeus na Portě v roce 1969.

Předchozí Písničky na víkend:

ZÁŘÍ (Miki Ryvola)

PSÍ ŽIVOT (Paběrky)

KARABINA (T.E. Band)

BLÁZNŮM PÁR (Falešná karta)

HEJNO VRAN (Wabi Ryvola, zpívá Miki Ryvola)

OSADO, NASHLEDANOU (Jiří Vašíček)

BAREVNÝ STÍNY (Hoboes)

HOBO (Hoboes)

ZÁTOKA (Greenhorns)

PRVNÍ ZIMNÍ SNÍH (Marien - Magison)

ZŮSTAŇ (Béďa Šedifka)

MERLIN SONG (Volné sdružení pana Brabence)

JENOFÉFA (Kapitán Kid)

PROKLETÁ VŮNĚ HOR (Wabi Ryvola)

OSLAVKA (F.T. Prim)

TUNEL JMÉNEM ČAS (Miki Ryvola)

TELEGRAPH ROAD (Druhá tráva)

ŘÍKAL MI BRÁCHO (Hop Trop)

LOUČENÍ (Marien - Magison)

ZEMĚ TŘÍ SLUNCÍ (Miki a Wabi Ryvola)

MYSLÍM JEN NA VÍKEND (Podobni zvěři)

ELITNÍ JEDNOTKA (Karabina)

PROČ BY SE TULÁK BÁL & ČESAČŮ BAVLNY BÁL (Verumka)

SPÍME PODOBNI ZVĚŘI (Podobni zvěři)

JARNÍ KURÝR (Miki Ryvola)

ZATRACENEJ ŽIVOT (Greenhorns)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2191828
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Samo
Taky jsem to hrával a spíval.
Viky
Tady není co řešit, nto že písničky pocházejí ze 60tých let stále jsou skvělý.Pár nahrávek z Port 68 - 72 mám se všechny pořádali v Ústí / Dlabem
Skendy
Tahle písnička se mi líbí v obou verzích - jak v téhle, tak ve verzi od Greenhornů s Hofmannovým zpěvem. Každá má něco do sebe.