Písnička na víkend: SKALISTÉ HORY (Příboj)

Příboj je představitelem klasické trampské písně let šedesátých a sedmdesátých, postavené na vícehlasém vokálu. Počátky sboru se datují k roku 1963, kdy začali oficiálně vystupovat. To už se zakládající bratrskou dvojicí Fony a Záhoř (František a Stanislav Pochopovi) zpívá Luděk „Šejba“ Kolář, Johny Rum (Jan Kudlička) a Mikin (Mirek Večerka). V této sestavě Příboj nechybí na žádné trampské akci v širokém okolí Brna, účastní se hraní v Ujčově a Štěpánově, v Brně pak na pravidelných večerech na Stadionu a Masné burze. Po první vlně emigrací v roce 1969 odchází Johny Rum a Mikin a do sboru přichází velká posila - Lampa (Luboš Dvořák), Unkas (Miloš Delin), Jirka Vašina a skvělý sólový kytarista Žanek Němeček. V tomto složení začíná dlouhá a úspěšná cesta Příboje. Dvorním skladatelem je Rolf (Vladimír Staněk), který také s kapelou vystupuje, texty píší Jožka Jégr a Jirka Fládr. Hodně jim sluší Ryvolovky, ostatně s bratry Ryvolovými jsou nerozlučná sestava.
V roce 1973 získávají Portu v kategorii „Tradiční trampská píseň“, o rok později za tři po sobě jdoucí vítězství pak do stálého držení Náměšťskou placku. V roce 1981 dostává Příboj na Portě v Plzni největší ocenění na své dlouhé cestě – Zlatou Portu. Tam ale bohužel hrají naposled ve své hvězdné sestavě – druhá vlna emigrací vzala Fonyho a Lampu. I přes tuto citelnou ztrátu to Příboj nevzdává. Kapelníkem po Fonym se stává Meki (Pavel Jelínek), který svojí basou a krásným hlasem sbor posunuje dál. Dále se připojuje s doprovodnou kytarou a zpěvem Franta Cízler, Jirka Fládr a Slávek Vrtík.
V roce 1990 Příboj přestává zkoušet a vystupovat, ze začátku se ještě občas objeví na nějaké akci, ale už se bohužel nikdy znovu oficiálně nevrátí. Má ale silnou základnu příznivců a muzikantů, kteří Příbojárny hrají, z brněnska je to mimojiné T.O.Roza a Pátej perón, se kterým hraje Žanek Němeček.

Píseň Skalisté hory je starý tradicionál, Příboj ho na koncertech hodně hrával. Nahrávka je ze sedmdesátých let, zpívá Lampa.

Linda

Omluvte kvalitu nahrávky, je to živý záznam z některého z mnoha koncertů. Oficiálně vyšlo Příboji jen jedno studiové CD Příboj - trampská legenda...

Hvězdná sestava Příboje (nahoře zleva Fony, Lampa, Šejba, dole vlevo Žanek, Jirka a Záhoř)

Příboj na svém fleku na Kančí louce na Oslavce, sedmdesátá léta.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
10178109
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Alf
Tady je Karel https://www.youtube.com/watch?v=cFuLyh8Msnk
a jeste remasterovana verze..
https://www.youtube.com/watch?v=0-64ohhh5hg
Mikin
Krasa. Trochu jsem si na to zavzpominal ted v Kvetnu na potlachu STO Vancouver na Squamish River.
Šmidla
Jirko Krbe robil klip, a má to na svojom kanáli na yt sa dá nájsť tu
https://www.youtube.com/watch?v=3G-451I3eQo
Karel Hynek
p.s. dnes jsem ji slyšel na ČT2 v tom pořadu o Trampech ...
Karel Hynek
Video nehraje .. hledám po webu písničku To bylo tenkrát v horách Skalistejch, sám ďábel ne ně tenkrát dejch ..
Pedro
....v sedmdesátých létech jsme se potkávali s Lampem několikrát do roka na různých potlachových ohních, (Monsum, Zlatá podkova,Moravská orlice, Kondor, atd), kde tuto písničku zpíval v soutěžích jednotlivců ,současně s písničkou "Listopad". :-)
Linda
Díky Jordáne, vím o tom, je i v jeho zpěvníku z r.1964 "Z repertoáru Zlatého slavíka". Ale slyšet bych to teda chtěla taky...
jordán
Malá zajímavost pro fajnšmekry.Tuhle písničku nazpíval před Příbojáky jiný "nesmrtelný" a to sám božský Kája Gott.Bylo by zajímavý vyštrachat tenhle skvost z archivu Českého rozhlasu.Jen tak pro srovnání.