Pravidelná rubrika TRAMPSKÉHO MUZEA

Kamarádky a kamarádi
Přijměte tímto začátek pravidelné rubriky Trampského muzea, která bude představovat práci občanského sdružení "Naše muzeum".
K tomuto kroku jsme přistoupili na základě oprávněné dlouholeté kritiky na informovanost o naší práci a taktéž na naše trvale neaktualizované internetové stránky.
Nechci se vracet moc do minulosti, ale ve sbírkovém fondu se nachází kolem 3500 různých předmětů, vypovídajících o bohatosti trampské kultury i tvořivosti. S částí z nich jste se mohli seznámit na několika výstavách (viz fotografie s popisky pod článkem).
Taktéž připomínám, že je v současnosti několik možností, které si případný dárce může vybrat. Jsou to regionální muzea, Mobilní muzeum a naše sdružení, které spolupracuje s Národním muzeem v Praze. Je na každém jednotlivém dárci, která cesta daru je mu bližší. Cíl, který jsme si jako občanské sdružení "Naše muzeum" dali, se pomalu dostává do konkrétnější podoby a ta je, aby tramping měl svoji stálou expozici v opravené hlavní budově Národního muzea v Praze v r. 2018.
V nové rubrice Trampského magazínu budeme všechny darované předměty vystavovat k tomu určené fotogalerii a to v co nejkratší době od jeho příjmu a tak měli dárci zpětnou kontrolu. Záslužná činnost, kterou všichni výše uvedeni děláme, je hlavně v tom, aby z bohaté historie trampingu neměly radost jenom popelnice.

Prcek
e-mail: prtis@volny.cz
tel: 737 288 081
skype: Prcek 1 2 3 3

Pod článkem najdete fotogalerii s nejnovějšími přírustky do Trampského muzea!

V říjnu 2009 jsme dostali příležitost se podílet na stále expozici z dějin Československa v památníku na Vítkově. Výstava se jmenuje KŘIŽOVATKY ČESKÝCH A ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJIN a je stále přístupná veřejnosti. Z našich sbírek zde byly vybaveny dvě velké vitríny s názvy Tramping v 60. letech 20. století a Skauting v letech 1968 – 1970.
Spolupráci s Národním muzeem jsme oficiálně stvrdili společnou smlouvou, která zahrnuje ochranu sebraných předmětů jako součásti sbírek Historického muzea NM a možnost tyto sbírky prezentovat na výstavách a především ve stálé expozici.

Následovala výstava NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ v roce 2010 v Musaionu – Letohrádku Kinských v Praze. Tramping zde představoval významnou část expozice, zaměřené na vznik a vývoj nové tradice v české kultuře 20. století. Výstava byla v roce 2011 zapůjčena do Brna. V prostorách kapucínského konventu v centru Brna jsme dostali možnost rozšířit výstavu o dějiny trampingu na Brněnsku a nabídnout tak ucelený pohled na vývoj trampingu, než tomu bylo v Praze.

Bohatá a velmi přínosná sbírkotvorná činnost během roku 2012 přinesla své výsledky v roce následujícím. Na jaře 2013 jsme představili významnou kolekci předmětů z pozůstalosti Kapitána Kida, kterou jsme obdrželi od rodiny Velinských. Výstava proběhla u příležitosti vzpomínkového večera na KAPITÁNA KIDA v klubu Leitnerka v Brně. Organizátorem byla trampská skupina Ozvěna Brno.

Naší největší výstavní akcí v dosavadní činnosti se stala výstava TRAMPSKÁ ABECEDA, která byla slavnostně otevřena 17. října 2013, opět v prostorách Letohrádku Kinských – Etnografickém muzeu v Praze. Za laskavé pomoci pracovníků tohoto muzea jsme měli možnost prezentovat výsledky naší více než čtyřleté práce veřejnosti trampské i širší obci návštěvnické. Vystavené předměty z naší sbírky Trampské muzeum, představují nejdůležitější pojmy, a symboly trampingu v jednotlivých obdobích vývoje české společnosti dvacátého století.
Výstavu lze shlédnout do 15. března 2014!

Reportáž z otevření výstavy TRAMPSKÁ ABECEDA a zároveň i s přiloženou fotogalerii najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
18822112
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.