Tramping na eSbírkách

Totem od Bakaly z T.O. PramenV srpnu 2016 bylo na portálu eSbírky, který slouží k prezentaci muzejních sbírek z celé ČR, zveřejněno prvních 1227 předmětů z fondu trampingu v Národním muzeu. Jde o předměty, které Etnografické oddělení NM převzalo od spolku Naše muzeum a dalších dárců. Další zhruba tři čtvrtiny fondu ještě na internetu vyvěšeny nejsou, průběžně se ale zpracovávají a také na ně dojde.
Evidence předmětů v muzejních sbírkách má svá pravidla – nejprve je potřeba předmět zapsat jako přírůstek, fotograficky zdokumentovat, vhodně uložit a popsat formou databázového záznamu, ze kterého se pak tiskne evidenční karta. Základní popis, který se často soustředí zejména na fyzickou podobu předmětu a okolnosti jeho získání, je ale možné později nadále rozšiřovat, například když se dozvíme podrobnosti o okolnostech jeho užívání. Popis na eSbírkách je zatím z velké části především základním popisem určeným pro potřeby muzea, restaurátorů a k představení fondu badatelům. Pokud proto při procházení těchto stránek narazíte na předměty, ke kterým budete mít nějaké zajímavé doplňující informace, které zatím uvedeny nejsou – například z historie osady, která je vyrobila – rádi si je vyslechneme, nejlépe pokud se obrátíte na mailovou adresu jan_pohunek@nm.cz.

První část sbírek, tedy 1227 trampských vlajek, camrátek, zvadel, fotografií, placek, odznaků, časopisů si můžeš prohlédnout ZDE!

Kánoe žebrovka - vyrobil ji kamarád Lady z pražské osady DARFOR

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
9101722
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Kamil
Ahoj.
K 70 výročí E.T.Setona jsme vydali pamětní odznak (65,-Kč) a pohlednici (10,-Kč).
Pokud budete mít zájem, dejte vědět.
S pozdravem,
Kamil
A.Maryska
Tuto kanoi vyrobil kamarad Lady (cte se jak napsano ) z prazske osady DARFOR (zal.1957)
Bidlo
Tony Avalon
Ahoj Bidlo.
Děkuju za upřesnění - hned jsem to k fotce kánoe doplnil.