Trampská epopej přichází začátkem září na obrazovky

První díl dokumentárního cyklu České televize ZVLÁŠTNÍ ZNAMENÍ TOUHA bude uveden v premiéře na ČT2 ve středu 2. září před dvaadvacátou hodinou, a další dny reprízován na stejném kanálu. Třináct půlhodinových dílů mapuje nejen více než stoletou historii českého (a slovenského) trampingu, věnuje se roli tohoto hnutí v dějinách národa, jeho přínosu a projevům v nejrůznějších disciplínách od kultury až po sport.
Tramping k nám vnesl národní a dnes znovu ožívající fenomén chatařství a chalupářství, přinesl rozvoj i vznik některých sportů (vodáctví, nohejbal aj.), především v období první republiky se stal až módní součástí kulturního a společenského života. Jeho role byla významná i v boji za svobodu od španělské občanské války přes okupaci a boje druhé světové války – čeští a slovenští trampové bojovali v podstatě na všech frontách světového konfliktu. Po Únoru 1948 se stal tramping jediným hnutím, které nespolupracovalo s komunisty a nevplynulo do všeobjímající Národní fronty.
Středeční den je v programu ČT2 věnován cestopisům, přírodopisným dokumentům a souvisejícím tématům, trampingu ostatně blízkým. Zvláštní znamení touha je nasazeno na dvaadvacátou hodinu, kdy na ČT2 přichází vyvrcholení programového dne v podobě významného zahraničního hraného filmu, po kterém v těchto dnech následuje např. pozoruhodný dokument Olivera Stonea Americké století.
S uvedením cyklu ve středu na ČT2 se počítalo už při rozhodování o zařazení do výroby před třemi lety. Bude nás provázet každou středu až do konce listopadu. Titulní písničku Wabiho Ryvoly nahrála Druhá tráva s Robertem Křesťanem, komentář četl Wabi Daněk, hudební režii měl Tony Linhart. Přehled premiéry a repríz prvních dílů uvádíme níže:

1.díl – Tam nahoře v Proudech je nebezpečno; premiéra ve středu 2.9. v 21:57 hod.; reprízy neděle 6.9 v 10:03 hod. a v úterý 8.9. v 12:11 hod.
2.díl – Osady staré zas; premiéra ve středu 9.9. v 21:58 hod., reprízy neděle 13.9. v 9:35 hod., úterý 15.9. v 12:07 hod.
3.díl – Proti proudu potoků, středa 16.9. v 21:58 hod., reprízy čtvrtek 17.9. v 18:15 hod., neděle 20.9. v 9:39 hod., úterý 22.9. v 12:15 hod.
4.díl – Po řece Vltavě pluje indián, středa 30.9. v 22:00 hod., reprízy čtvrtek 1.10. v 18:15 hod., pátek 4.10. v 9:35 hod. a v úterý 6.10. v 12:15 hod.

Zvláštní znamení touha

Námět a scénář Fedor Skotal * dramaturg Jana Hádková * vedoucí dramaturg Antonín Trš
asistenti produkce Barbora Svobodová, Marcela Týcová * asistent režie Gabriela Schüllerová
střih Jan Svoboda * vedoucí produkce Jana Vokrouhlíková * kamera Karel Slach
manažer realizace Petr Morávek * manažer vývoje Daniel Růžička
režie Václav Křístek
© Česká televize 2015 www.ceskatelevize.cz
Poděkování Nadaci Český literární fond

Fotografie z Poslední klapky tohoto dokumentu o trampingu, která "klapla" vloni v září u Svatojánských proudů.
Marko Čermáka doprovází hrou na kytaru Fedor Skotal - Ňuf, který měl na svých bedrech námět a scénář...
Foto: Tony

Během natáčení Poslední klapky v hospůdce U Taterů. Malou pomocnou videokapemru drží v ruce režisér dokumentu Zvláštní znamení touha - Václav Křístek.
Foto: Stáni

Kameraman Karel Slach.
Foto: Tony

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
101681318
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Roman
Na dokument sa fakt teším. A potešujúce je aj to, že ČT nenecháva nič na náhodu a upútavky na dokument vysielajú denne niekoľko krát.
Aki
Už se těším. Doufám,že to bude stát za to. Jména zúčastněných dávají tušit,že tentokrát snad opravdu půjde o seriózní pořad o trampech a ne nějaký paskvil. Potěšilo mě,že to nedávají v sobotu večer.
Míša
Super budu sledovat,něco podobného jsem chtěla udělat,akorát v psané podobě,o nás tady ze západu.Je fajn,že tady po nás něco zůstane pro další kteří si budou chtít třeba na nádraží říct AHOOOOJ
ppindian
Skvělý! Mám to v kalendáři a v tu dobu vypínám všechny civilizační vymoženosti, kromě televize :-)
georg
Letos jsem kvůli ostruze patní jsem se zatím na vandry nedostal ale hle přišlo potěšení!Od září se konečně vysílá na čt,2 seriál o trampingu.Takže se rychle připravit a zakoupit DVD-R!
Díky Georg:-):-)
Toulavej
Paráda...díky za info (y)