Trampské hudební vykopávky III.

Před časem jsem byl vandrem na údolí řeky Brtnice, kde to mám moc rád a kam se moc rád vracím. Cestou jsme se zastavili na návštěvě u kamarádů Micka a Jitky z T.O. Nebaro, kde jsme se večer mimo jiné taky prohrabovali starými zpěvníky. V jednom ze zpěvníků jsem objevil písničku Údolí sosen od dua autorů Kami a Rolf. Písničku jsem vůbec neznal, přestože hlavně Rolf je doslova vyhlášeným trampským bardem a mimo jiné i to mě zaujalo. Písnička se mi navíc líbila a tak jsem si stránky zpěvníku pro jistotu vyfotil. Časem mi to vrtalo hlavou, že neznám písničku od takto známých autorů a tak jsem se začal vyptávat kamarádů, kteří se v trampské muzice vyznají lépe než já. Kupodivu se mi ani po dlouhém a pečlivém pátrání nepodařilo najít ani nahrávku této písně a dokonce ani nikoho, kdo by danou písničku znal natolik, že by ji i zahrál. Čím víc jsem pátral, tím víc to zajímalo nejen mě, ale i některé trampské muzikanty. Jak šel čas, tak jsem se nakonec domluvil s kamarádem Agim (Aleš Bojanovský z kapely F.T. Prim, člen T.O. Tuláci), že ji nacvičí a do tohoto seriálu o polozapomenutých trampských písní také zahraje, protože i jemu se líbila.

Písničku Údolí sosen si v Agiho podání můžete pustit zde:

Hlavním smyslem seriálu Trampských hudebních vykopávek je ale tyto vzácné písně "zachránit", tedy ve smyslu je připomenout, aby nezůstaly zapomenuty a hlavně aby se dál hrály na vandrech i u potlachových ohňů. Pokud vás tedy písnička zaujala a chtěli byste si ji taky někdy zahrát, tak zde je text s akordy a notovým zápisem. Více případně taky můžete vyčíst z videa s nahrávkou od Agiho.

Text a akordy s notovým zápisem ofocené ze zpěvníku:

Údolí sosenÚdolí sosen - hudba Rolf (Vladimír Staněk), slova Kami (Mirek Karela).

Písnička je vlastně o Oslavce, protože právě Oslavka je ono Údolí sosen, které dalo písničce jméno. No a protože Agi, člen trampské osady T.O. Tuláci, je také vlastně "Oslavkářem", tak jsem s ním udělal krátký rozhovor o tom, jak se mu písnička líbí, jaký je jeho vztah k řece Oslavě a tak podobně. Tady je tady onen rozhovor:

Ahoj Agi, když jsem ti prvně poslal Údolí sosen, tak jsem ani netušil, že si z možných kandidátů vybereš zrovna tuto písničku. Co tě na ní nakonec zaujalo?

Vybral jsem si několik písniček ze starých Trampských romancí, které mám na chatě schované po taťkovi, který měl tyto písničky moc rád. Tam byly většinou písničky od Jendy Kordy, Tonyho Hořínka, Daisy Jelenové a dalších trampských klasiků. Údolí sosen jsem neznal, do té doby jsem znal jen osadní flek T.O. Sosna na Chvojnici :o). Hned po prvním přečtení textu písničky, jsem se rozhodl, že to je přesně ona, kterou nahrajeme. Má text, který se váže k Oslavce a k flekům kolem ní, muziku napsal Rolf, takže nebylo o čem přemýšlet.

Ty jsi spíš z Chvojnice, než z Oslavky, ale ony ty řeky k sobě tak nějak neodmyslitelně patří. Co pro tebe znamenají?

Ano, jsem z Chvojnice, protože na Chvojnici máme naše "Údolí pavučin", takže proto tak silná srdeční vazba k těmto místům, ale je to asi jedno, protože údolí řek Chvojnice a Oslavky vždycky patřily k sobě a k trampům. A na Chvojnici mám svůj druhý domov. :o)

Hraješ rád i starší trampské písničky?

Hraji rád staré trampské písničky, však mám na chatě plno starých zpěvníků a při dlouhých zimních večerech v nich často listuji a hledám nějaké "vykopávky" – je mezi nimi opravdu hodně skvostů, které pak někdy přinesu na slezinu :o), aby se obměnil repertoár.

Díky za rozhovor i za ochotu přispět do toho seriálu. Ahoj a ať se ti daří.

Ahoj a těším se zase někdy na Údolí sosen, nebo na Údolí pavučin. :o)

P.S. - Další články spolupráci s Agim z F.T. Primu:

Rozhovor k 25. výročí Agiho kapely F.T. Prim: Aleš Bojanovský a 25. let kapely F.T. Prim

Vánoční dárek v podobě písničky volně ke stažení: Vánoční dárek od kapel F.T.Prim a D.N.A. Brno

14. výroční potlach Sa-Jó14. výroční potlach Sa-Jó - Agi jako obvykle s kytarou (zcela vpravo).

To ale ještě zdaleka není všechno k této písničce, protože zajímavý jsou i její autoři. Autorem hudby je Rolf, vlastním jménem Vladimír Staněk, který je dnes již doslova trampskou hudební legendou, ale který již dnes bohužel není mezi námi. Neméně zajímavým je i autor textu, kterým je kamarád Kami, vlastním jménem Mirek Karela. Toho mnozí znají nejen jako muzikanta, či autora textů písní, ale také jako autora několika trampských publikací, z nichž asi nejvýznamnější je "Z dýmu táboráků", což je vlastně sepsaná historie trampingu na Brněnsku od jeho vzniku, až po šedesátá léta. Úvod k druhému vydání této knížky napsal Jura Cancák, který se právě v tomto úvodu o Kamim docela rozepsal, takže pokud se o něm chcete dozvědět víc, tak doporučuji právě tuto trampskou publikaci.

Při přípravě tohoto článku jsem se s Kamim spojil a po mailu jsme si pěkně popovídali o všem možném - o jeho vztahu k trampingu a k řece Oslavce, o tom, jak se před mnoha lety odstěhoval až do dalekého Švédska, jak procestoval svět a také o tom, jak dodnes vzpomíná na kamarády z Údolí sosen – tedy právě z Oslavky. Dále tedy najdete ještě druhý krátký rozhovor, tentokrát pro změnu právě s Kamim, autorem textu písně "Údolí sosen".

RolfRolf - Pamětní deska skvělého trampského muzikanta Rolfa na Maxově skále.

Od Mirka (Kami) jsem mimo jiné dostal i tento krásný e-mail:

Ahoj kamaráde Kapso,

děkuji Ti, že ses ozval a potěšil mne zmínkou o písničce "Údolí sosen". Vznikla tehdy v době zakládání spojených osad Údolí sosen tak, jako spousta jiných trampských písní z momentálního citového zážitku v těch krásných chvílích, které jsme tam právě prožívali. Seděli jsme tenkrát s Rolfem na břehu Oslavky, já jsem obrátil kytaru a z ničeho nic jsem začal psát text této písně. Při tom jsem si pobrukoval melodii, která se mne honila hlavou, a Rolf to hned přepisoval do not a dělal při tom malé hudební úpravy. Rolf byl výborný kytarista a hudebník a vůbec jeden z mých nejlepších kamarádů. Naše osada Hubkaři v té době měla družbu s osadou Toulavých kocourů, ke kterým jsme jezdili na jejich chatu "Kocourkov", anebo jsme spávali u Rolfa a Marty na jejich chatě kde jsme vždy byli srdečně vítáni. Naše osada tehdy neměla v Údolí sosen žádné chaty, i když si někteří z nás právě vyřizovali stavební povolení. Ale nakonec po mé emigraci do Švédska to byl jenom kamarád Kapos z naší osady, který si tam postavil chatu.

Já jsem se tehdy značně věnoval nově vzniklému SBO (svaz brněnských osad) a psal jsem mimo jiné do brněnského Tuláka, kde jsem byl šéfredaktorem a také do ostravského Trampa. Rolf mě v té době také inspiroval ke složení dalších "zapomenutých" písní, které naše osada s radostí zpívala. Tehdy jsem napsal jejich text i melodii. Byly to mimo jiné písně: Alabama, Starý boty, Max a Milan (Jihlavko ty stará jsi jak naše máma), Tam za tou duhou a další. Můj nejvěrnější starý kamarád Jura Cancák Procházka z Old Boys jistě kopie těchto písní napořád má. Já jsem nikdy žádným vytříbeným písničkářem nebyl a tak má tvorba v tom směru nebyla velká, já jsem daleko více psal povídky a články do trampských, tehdy ilegálních časopisů. I dnes daleko od staré vlasti píšu povídky a příspěvky de Pekelníkova Trampnetu a také jsem během posledních roků poslal několik povídek do Trapsavce. Na to naše české a moravské trempování stále rad vzpomínám, i když jako pravý světoběžník nejsem žádným nostalgikem a rád navštěvuji po celém světě místa, o kterých jsme tehdy mohli pouze snít a zpívat.

Snad Ti tohle bude stačit k tomu, abys z toho mohl udělat článek. Pakliže bys chtěl více informací, tak se ozvi.

Ahoj !

Kami - Mirek Karela, Švédsko, 27. dubna 2015.

Kami na Oslavce před mnoha letyKami na Oslavce před mnoha lety - zleva: Kamiho žena Jarinka, Kami (s kytarou) a dále kamarádi Tlama, Liduška a Kapos.

No a zde tedy ještě slíbený závěrečný krátký rozhovor:

Ahoj Kami, jak vlastně tato písnička vznikla?

Ahoj Kapso, písnička vznikla, jak jsem již řekl vlivem těch krásných zážitků, které jsme v Údolí sosen tehdy prožívali ale také proto, že jsme si s Rolfem, Donaldem a dalšími kamarády říkali, že by snad nebylo chybou, kdyby naše krásné údolí a spojené osady měly vlastní píseň (no skoro "hymnu"), která by vyjadřovala naše city a oslavovala ta čarokrásná místa, kam jsme se tak rádi vracívali.

Co pro tebe znamená údolí Oslavky?

Údolí Oslavky pro mne znamená hlavně nezapomenutelné vzpomínky krásného kamarádství a v neposlední řadě to, že jsem se tam v té době seznámil s mojí životní družkou, mou nejdražší Jarinkou, což už je více jak 50 let.

Jak jsi přišel na název "Údolí sosen"?

Název písně "Údolí sosen" vyplývá z toho, že právě v těch místech, kde jsme nejvíce trampovali a zakládali naše spojené osady, se údolí honosilo překrásnými borovicemi, tedy jak se také říká sosnami. Než se moje a Rolfova písnička dostala na svět, tak byla v první řadě osadní písničkou právě Sosna (Na stráni tam opuštěná stála stará sosna ….).

Mirku, snad se na mě nebudeš zlobit, když prozradím, že se pomalu blíží Tvé 75. narozeniny. Chtěl bych Ti tedy touto cestou popřát i do dalších let pevné zdraví, mnoho kamarádů a hodně štěstí nejen Tobě, ale i Tvé rodině a přátelům. Přijmi proto prosím ode mne tento článek a od Agiho nahrávku Tvé písničky jako malý dárek, k tomuto blížícímu se jubileu. Současně také posílám velké poděkování za Tvůj odkaz brněnskému trampingu nejen v podobě Tvých publikací, ale samozřejmě také v podobě písničky "Údolí sosen", kterou si zase někdy u ohně (nejen) na Oslavce zase znovu a moc rádi zahrajeme a zazpíváme. Díky a ahoj!

Děkuji a ahoj ze Švédska !

-

Na úplný závěr ještě jednou opakuji výzvu:

Pokud znáte nějakou pěknou trampskou vykopávku a jste schopni a ochotni mi ji zahrát, tak velmi uvítám vaši spolupráci a můžeme spolu spáchat další pokračování. Zde také současně musím uvést, že z toho nechci dělat žádnou soutěž o tom, kdo je lepší muzikant. Moc rád uvítám pomoc každého, kdo bude chtít přispět a je úplně jedno, jestli půjde o profíka, který má za sebou hromadu vydaných CD, nebo zda to bude prostě "jen" nadšenec, hrající "pouze" na vandru jen tak pro radost. Podstatný je pouze výsledek, kterým není poměřování sil, ale záchrana zapomenutých trampských písniček. Pokud se tedy budete chtít přidat, tak předem moc děkuji. Podmínky jsou jen dvě:

  1. Písnička musí být aspoň trochu trampská.
  2. Musí to být skladba, která nikdy nevyšla na žádné desce (nebo si to o ní aspoň myslíme). :o)

Předem moc děkuji a těším se na vaše ohlasy a reakce.

Kapsa, T.O. Mňouci + Sa-Jó.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
185814
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Josef
S Mirkem Karelou jsem sloužil na vojně. Občas hledám na webu jak se sním spojit. Jak bych mohl získat jeho emailovou adresu? Díky za odpověď.
Tomáš K.
Ač nejsem trampem, každá podobná „objevená“ píseň mě zpravidla náramně zaujme a rád si ji zahraju. Děkuji za tuto rubriku a jen tak dál.

Píseň jsem si dovolil přidat do Velkého zpěvníku: http://www.velkyzpevnik.cz/zpevnik/taborova-klasika/udoli-sosen