Výstava TRAMPSKÁ ABECEDA je otevřena!

Ve čtvrtek 17. října 2013 se v reprezentativních prostorách Letohrádku Kinských, tedy v Národopisném muzeu, konalo slavnostní zahájení výstavy TRAMPSKÁ ABECEDA, která bude trvat až do 15. března příštího roku a je nutno přiznat, že šlo o slavnost oprávněnou. Zúčastnilo se jí kolem 150 kamarádů a kamarádek, ať již přímo ze spolu pořádajícího trampského občanského sdružení NAŠE MUZEUM, nebo jeho příznivců a dárců trampských předmětů.
TRAMPSKOU ABECEDOU se výstava nazývá proto, že každé písmeno v abecedě v ní má svoji Návštěvníky výstavy vítá pětimetrový totem. Foto: Obluda Marko Čermák a jím kreslený zvací plakát výstavynezanedbatelnou roli, například: C jako camrátka, Č jako časopisy, H jako humor, O jako osada, R jako Ryvolovky, V jako Vandr, K jako kronika, P jako potlach, S jako slezina, G jako greenhorn, T jako tramp, Ž jako žebradlo….
Každé písmeno má i svůj výstavní prostor, ve kterém se nachází věci, k němu patřící.
Považuji to za výborný nápad, protože se tím výstava, rozkládající se jak v přízemí, tak i v části prvního patra Letohrádku Kinských, stala velmi přehlednou.
Ale zpět ke čtvrtečnímu zahájení.
Všechny příchozí kromě pětimetrového totemu a velkého množství vystavených vlajek, camrátek, domovenek, kronik, nožů, časopisů, trampského oblečení, odznaků, placek, knih, fotografií, ilustrací a mnohých dalších trampských „artefaktů“, uvítal i hrnec výborného sádla se škvarky, víno z Moravy (pořádající NAŠE MUZEUM má sílo kousek od Brna - v Hradčanech u Tišnova) a vystoupení trampských kapel Kamarádi Staré řeky, Šmidli boys a kamarádek Tornádo Lou a Marcely. Nakonec se z tohoto setkání postupně stala velká trampská slezina trvající dlouho do noci, kdy v závěrečné hodině došlo i na tanec.

Část vystavených předmětů - těsně před otevřením výstavy...
Foto: Obluda

Nicméně, této všeobecné veselici předcházela i oficiální část, na které byly všichni přítomní uvítáni Prckem, ZuzanouPaddym z NAŠEHO MUZEA a paní Mgr. Petrou Červinkovou, vedoucí Etnografického oddělení Národního muzea. Dále bylo všem přítomným poděkováno za pomoc s tím, že je vítána jakákoliv další spolupráce vedoucí k obohacení trampské sbírky v Národním muzeu, tedy jistoty garantované touto významnou institucí, že se darované trampské předměty zachovají i pro budoucnost a nepotká je smutný osud mnohých jiných, končících v popelnicích a na skládkách, v lepších případech na burze – to když kamarád, který je celý život sbíral a byly jeho životem, najednou odejde tam odkud není návratu a jeho potomci o dotyčné „haraburdí“ nejeví zájem.

Návštěvníky vernisáže vítá Mgr. Petra Červinková, vedoucí Entografického oddělení Národního muzea

Snad tato výstava dostatečně upozorní na aktivitu sdružení NAŠE MUZEUM a na možnosti, které lze díky Národnímu muzeu využít pro zachování již skoro stoleté historie trampingu, jako jedinečného a ve světě ojedinělého fenoménu, který se tisícům kamarádů a kamarádek stal krásným osudem.

Foto: Obluda

Popis cesty a dopravní spojení k Letohrádku Kinských, otevírací dobu i kontakty najdeš ZDE!

Pokud bys měl/měla jakýkoliv dotaz ohledně výstavy TRAMPSKÁ ABECEDA, tak ve středu 23. října mezi 11 a 12 hodinou se můžeš písemně zeptat v on-line diskuzi Jana Pohunka - Přebrala. Podrobnosti i "formulář" k napsání k tvé otázky najdeš ZDE!

Michael Antony - Tony

K činnosti občanského sdružení NAŠE MUZEUM

V jako VandrSbírání předmětů s trampskou tematikou se věnujeme soustavně od roku 2009. Všechny sebrané artefakty zapisujeme do přírůstkové knihy a dokumentujeme je buď fotograficky nebo skenováním. Takto zpracované sbírkové celky od jednotlivých dárců, uložené do speciálních krabic a pečlivě označené, předáváme s protokolem do sbírek Národního muzea, konkrétně do Etnografického oddělení Historického muzea NM. Zde sbírky procházejí odborným ošetřením, jsou zapisovány do evidence sbírek a čekají na své vystavení.

Za dobu existence našeho sdružení byly sbírky Trampského muzea prezentovány na těchto výstavách:

Křižovatky českých a československých dějin - Památník Vítkov 2009 (dosud trvá), Nové pověsti české (Folklór atomového věku ) Letohrádek Kinských ( Musaion), Praha 2010 – 2011, tatáž výstava s rozšířením o tramping na Brněnsku – Kapucínský klášter v Brně 2011, Vzpomínka na Kapitána Kida – Klub Leitnerova v Brně 2013 a v současnosti Trampská abeceda opět v Letohrádku Kinských v Praze do 15.4.2014.

Za dobu své existence získalo občanské sdružení NAŠE MUZEUM pro projekt Trampského muzea pod střechou Národního muzea 147 sbírkových souborů od více než stovky dárců. Soubory jsou různě velké, ale všechny mají pro studium dějin trampingu svůj význam. Celkem předali dárci do trampského fondu Národního muzea přes 4500 sbírkových předmětů nebo kolekcí předmětů. Naším nejpilnějším přispěvatelem je kamarád Jura Cancák z Brna, který během čtyř let předal do muzea celkem třináct sbírkových kolekcí s více než pěti sty přírůstků. Dalšími významnými přispěvateli jsou například kamarádka Hanka Hosnedlová a kamarádi Béďa Šedifka, Windy Bill, trampské skupiny Karabina a Příboj, či trampské sdružení Avalon. Dostali jsme také velmi zajímavé příspěvky od kamarádů žijících v zahraničí. Seznam sbírek se rozrostl o předměty zaslané z Kanady, Spojených států, Austrálie nebo ze Švýcarska. Doputovaly k nám i takové „bonbónky“ jako v loňském roce získaná pozůstalost Kapitána Kida nebo totem, který vyřezal vlastnoručně Bob Hurikán.

Okamžik, kdy i velké prostory přestaly stačit náporu trampů...

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
3511113
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jerry
(Rozesláno dva dny po zahájení výstavy - před zveřejněním diskutovaného článku)
Ahoj kamarádi,
včera jsme zažili s mojí sqaw krásné chvíle při prohlídce expozice Trampského muzea v Musionu v pražské Zahradě Kinských. Její autoři zde formou trampské abecedy uspořádali nejen skutečné ukázky trampského nádobíčka, zvyků a názvosloví, které je mnoha masňákům naprosto cizí, ale precizně zpracovali doprovodné texty, jejichž pročtení nabízí návštěvníkům nečekaný pohled do trapských duší. Kamarádi, udělali jste to naprosto precizně a patří vám velké poděkování. A samozřejmě nejen vám, ale i těm desítkám a desítkám ochotných spolupracovníků, kteří své relikvie na tuto expozici věnovali. Tuším, že tahounem této smečky je Prcek, před kterým proto smekám svůj širák především...
Hoďte oko alespoň na část tý krásy z mého aparátu a nezapomeňte tam příležitostně zavandrovat - určitě nebude zklamáni - naopak...
Jerry
Aki
Výstavu jsem zatím bohužel neviděla,ale až budu mít cestu přes Prahu,tak se určitě podívám na obě dvě. Rozhodně je fajn,že něco takového vůbec vzniklo. Před lety,když trampové byli považováni v lepším případě za podivíny a v horším za protistátní živly jistě nikoho nenapadlo,že se jednou stanou předmětem etnografického výzkumu.Jestlipak se zajdou podívat taky ti chytráci,bývalí trampové,kteří se domnívají,že když nejezdí oni,tak už nikdo a prezentují tento názor v médiích? No,mohli by,když je to v Praze. Ale možná to pro ně bude důkaz,že tramping už je jenom v muzeu.
Tony A.
Ahoj Charlie.
Děkuju ti za překvapivou nabídku, ale raději ti pošlu mailem adresu na trampský časopis, kde jsou finanční příspěvky vítány - pomáhají s jeho vydáváním.
Ale potěšil jsi mě tím, jakou radost ti můj mail udělal - opravdu.
Karel Jerabek
Ahoj Avalone,

Velkej dekanec za usili vsech kamaradu a kamaradek a za informace co jsi mi poslal.

Do stare vlasti se asi zatoulam az pristi rok na podzim takze to neuvidim/snad az priste.

Prosim posli mi Tvoji addressu abych mohl poslat financni prispevek .

Bez velkych reci , prijmi to jako podekovani za krasne chvile ktere jsem stravil se svymi kamarady kolem taborovych ohnu s peknou pisnickou.

Zdravi Charlie-divoch z Montrealu / Canada






Baron
Dik za uzasnou prezentaci, je krasne videt i trampy kteri jeste dnes trampuji a zatim nejsou muzealni kousek i kdyz vekem odpovidaji starozitnostem.

Baron z Colorada USA