Vzpomínka na kamaráda Bůčka v Mohelně

Letos uplyne už 20 let od chvíle, kdy odešel do muzikantského nebe kamarád, živel, skvělý zpěvák a kytarista, spoluzakladatel kapely Kamelot – Radomil „Bůček“ Michal.

Radek se narodil o vánocích 1963 v Brně na Lesné do muzikantské rodiny. Začínal na housličkách, v 10-ti letech ale dostává svoji první kytaru a tím to všechno začíná. Po krátké kariéře prodavačského učně začal chodit do učení při brněnské Královopolské strojírně a tam dochází k onomu zásadnímu okamžiku. Potkává se tam s Romanem Horkým a po prvotních vzájemných nesympatiích se z nich stává nerozlučná, přitom tak povahově odlišná, dvojka. Začínají spolu jako duo a vzniká první song „Počasí jako já“. Úspěšně proplouvají řadou soutěží a přehlídek, jejich úspěch překračuje hranice okresu. V létě roku 1982 se k nim přidává zpěvačka Jana Kudrnová, na podzim potom basák Vladimír „Pupa“ Chromeček, čímž vzniká Kamelot. Posléze se připojí ještě Antonín „Luigi“ Šmídek. Nastává slavná éra staré sestavy Kamelotu.

Stará sestava Kamelotu ze začátku 90-tých let - zleva Kelly, Roman, Petr, Bůček

Účelem tohoto článku ale není vyjmenovávat všechny Bůčkovy hudební úspěchy, snad ani hodnotit jeho bohémský život, v němž se pohyboval jako neřízená střela – však jeho až neuvěřitelnými historkami se baví kamarádi dodnes. Jako zpěvák byl však Bůček nezapomenutelný, jeho hlas si můžeme připomenout třeba v následující písni – Zavolala.

Bůček hrál a žil naplno, nešetřil se, a jeho velké srdce to už nezvládlo. Odešel v plné síle, nad ránem, necelý měsíc před svými dvaatřicátými narozeninami, 30. listopadu 1995.
Kamarádi se rozhodli u příležitosti 20-ti let bez Bůčka uspořádat koncert na jeho počest. V sobotu, 23. května 2015 se v Mohelně, v městysi blízko řeky Oslavky, která ke Kamelotu neodmyslitelně patří, odehraje velkolepá akce. Na koncert přijali pozvání muzikanti zvučných jmen, v čele s Miki Ryvolou a Nezmary, dále zahraje Wabi Daněk, Marien, Fr. Nedvěd, Žalman a spol., brněnská Karabina, Hop Trop a v neposlední řadě Kamelot s Romanem Horkým, který to vlastně s Pupou všechno spískali. Bůček bude vše jistě sledovat se svým širokým úsměvem…

Pozvánka do Mohelna

Deska pro Bůčka vydržela na Ketkováku bohužel pouhých pár dní…

A na závěr ještě recitál Kamelotu z roku 1991:

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
161952211
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Kapsa
Správně Lindo ! :-D
Svýho času jsme chodili na/z Oslavky právě do Mohelna, protože tam bylo lepší spojení a taky protože tam měli skvělej smažák. ;-)
Linda
Děkuji,Jordáne, za zeměpisné napomenutí. Ano, ze středu Mohelna je to k Jihlavce necelý 1 kilometr, k Oslavce kilometrů 5.Vyzkoušeno vlastnonožně mám, jen jsem tam prostě tu Oslavku potřebovala nacpat :-)
Jordán
Mohelno je spíš u řeky Jihlavy.Oslava je přece jen o kousek dál.Zeměpis,nebo vyzkoušet vlastnonožně. Zdraví Jordán