Z hlubin pravěku plzeňského trampingu

S kamarádem Wandrim jsem jezdil na vandry už před 35 lety a tak jsem mu rád napsal úvodní text k jeho útlé publikaci o prehistorii trampingu na Plzeňsku. Publikaci jsme přivítali mezi trampskými čtenáři ve středu 17. června 2015 v Hifi klubu na Stopách sešlapanejch bot. Trampové z Plzně a okolí si publikaci mohou za 50 Kč zakoupit v prodejně Limansport na Slovanské třídě 31, trampové odjinud prostřednictvím Trampského magazínu a to ZDE.

Trampem se dnes nazývá kdekdo. A také média dnes označují za trampa kdekoho.
Jednou se z médií dozvíme, že už tramping vyhynul, podruhé nám denní tisk či televize předestřou pohled na řadu milionářských vilek s tím, že jde o historickou trampskou osadu, kde tramping stále žije.
Pravda je ovšem jinde.
A tramping také.
Ostatně – již předváleční trampové se drželi hesla: NÁS NIKDO NEVYHUBÍ!
Čas od času se nějaký tramp pokusí sepsat dějiny své osady; jindy zas nějaký netramp sepisuje diplomovou práci o trampingu, aniž by někdy vyjel do lesa, či dokonce spal někdy pod širákem.
Prvním, kdo se pokusil sepsat historii trampingu, byli trampové – legendární Bob Hurikán, občanským jménem Josef Peterka (Dějiny trampingu I. vydání 1940, II. upravené vydání 1990). Druhým byl Irčan, občanským jménem Bohuslav Čepelák (Dvacet roků trampování, 1941). Jiný pohled na historii trampingu přinesl v současnosti Fredy občanským jménem Alfréd Schubert (Stopou toulavou, 2009). Ten kdo tyto publikace přečetl, nejlépe posoudí, ve které se o historii trampingu dozvěděl nejvíc.
Autorů, kteří se zabývají regionální trampskou historií je celá řada, ale nade všemi vynikl Déčko, občanským jménem Pavel Vinklát (Kronika trampingu v Jizerských horách, 1994 – I. vydání, 2004 – II. rozšířené vydání). První vydání byla velmi útlá knížka, která měla velkou odezvu a díky ní mohl autor po deseti letech vydat výpravnou knihu s mnoha fotografiemi a ilustracemi.
Útlou publikaci, napsal plzeňák Wandri, občanským jménem Miroslav Neuvirt. Kniha se zabývá historií trampingu na plzeňsku a tak k inspiračním zdrojům logicky přibyla kniha Rudolfa Hrbka Dobrodružství na Černé řece (I. vydání 1969, II. vydání 1974).

Publikace je výsledkem prvního seriózního pátrání po historii plzeňského trampingu. Shrnuje dosavadní výsledky Wandriho pátrání a bádání a je zároveň výzvou pro zvídavé čtenáře. Na závěr si dovolím přidat dvě přání. Za prvé – ať tato historie plzeňského trampingu inspiruje a obohatí čtenáře o nová poznání, a za druhé – ať se autorovi, třeba po deseti letech, díky zvídavým čtenářům podaří, vydat o plzeňském trampingu výpravnou knihu s mnoha fotografiemi a ilustracemi.

Pokřtění poblikace vodou ze všech pěti plzeňských řek...
3x foto: Stáni

Na fotce zleva autor publikace Wandri - Miroslav Neuvirt, průvodce večerem Tony - Michael Antony a Vokoun - Petr Náhlík.

Zcela vpravo stojí Hadži z T.O. Věrná srdce, který publikaci graficky upravil.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
62191721
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Michal Strejc
Dobrý den, chtěl bych se poptat jestli se knížka dá ještě zakoupit ?
Případně kde ?
Předem děkuji s pozdravem Michal Strejc.
Michael Antony
Bohužel už ne. Už dlouho je rozebraná.
Oskar
Rád bych se na něco zeptal. Neví někdo, proč na knížce " 20 roků trampování" je jako autor J. Čepelak a nikoliv B. Čepelák? Díky.
Bucky
Jen dodávám,že u LIMANA nechtějí avizovaných 50Kč, ale 59,- :-)
PIM
První knihou o historii trampingu nejsou Dějiny trampingu od Hurikána z roku 1940,jak uvádíte ,ale již v roce 1933 vydal Trampské zkazky,což je první historie. Jinak již v třicátých letech vycházelo množství článků v dobovém tisku o vzniku a historii trampských osad v různých koutech republiky.Ne jen v okolí Prahy. Pim