ZLATÁ HOREČKA 2016

Šerif Fort Yukonu vyhlašuje otevření zlatých polí...Dlouho očekávané šílenství zvané Zlatá horečka se v plné parádě, a to již po patnácté, uskutečnilo o tomto víkendu. Nicméně již od středy ze všech možných směrů přijížděli budoucí občané města Fort Yukon, aby opět pozvedli toto místo ke slávě mu patřící.
Město, jehož lesk nuggetů hvězd se dotýká.
Nakonec se občanstvím Fort Yukonu mohlo pochlubit 437 dospělých zlatokopů, obchodníků, barových povalečů, indiánů, traperů, vojáků a dalších existencí potřebných pro hladký chod města - jako je třeba šerif a jeho pomocníci, Správní rada Fort Yukonu, zaměstnanci Saloonu Y, Casina Brist, Dragstore, pohřebního ústavu a dalších tolik potřebných vymožeností civilizace, mezi které patřil i slovutný list Fort Yukon Express (k přečtení je pod fotografiemi).
Nicméně hlavní tah na zlaté pole kolem zlatonosné řeky Ho-ri-na river nastal v pátek večer, kdy šerif Seyček a výstřel z kentucké pušky odstartoval běh mužů, žen i dětí lačnících i po U imigračního úřadu...sebemenším kousku zlatého mámení. Břeh řeky se rázem změnil v jedno velké lidské mraveniště a kalná ledová voda protékající městem vzkazovala obchodníkům s teplými nápoji, že se blíží čas přesunu vyrýžovaných nuggetů z kapes zlatokopů do kapes jim bližších.
I v noci pokračovalo rýžování a v délce jednoho lilometru hořelo množství ohňů, u kterých si znavení zlatokopové oživovali své zmrzlé nohy. Jejich šťastnější kolegové a kolegyně již užívali rozkoší civilizačních nástrah - tedy saloonu, casina a dokonce biografu, který se nacházel v místním kostele.
V noci všechny počestné občany překvapil nájezd nechvalně známého Ku Klux Klanu, který jasně naznačil, že cesta jediného fortyukonského černého otroka ke svobodě nebude snadná.
Sobotní ráno překvapilo množstvím prodejců všech možných, převážně sladkých pochutin, kteří se svými stánky obsadili hlavní třídu a libá vůně buchet, závinů, štrůdlů a bábovek se linula do širého okolí.
Pochopitelnou přelidněnost města se pokusil vyřešit i imigrační úřad pomocí soubojů mezi Kázání z Orloje...jednotlivými imigranty, při kterém se soupeři mydlili míčkem hlava nehlava, přivázáni k sobě lanem, majíce zavázané oči. Cenou pro vítěze bylo 1000 dolarů, tedy dostatečná suma k pohodlnému životu, pro poražené vyhoštění.
Hned na to byl městu i lidu představen nový Orloj, který jistě zastínil svým věhlasem i orloj mistra Hanuše - alespoň v povodí Ho-ri-na river tomu tak bylo. Šlo o naprosto dokonalou šou Pátera Koniáše v roli kněze za asistence smrtky a dvanácti „apoštolů“ z nichž každý představoval některé z řemesel na Fort Yukonu. Na závěr byl stavitel Orloje Ylyč vyzdvihnut mezi svaté.
Následovaly oblíbené závody psích spřežení, nějaký ten soud, delikvent v kládě, otevření dalších zlatých polí, střelnice pro děti a další a další „dekové“ obchůdky v nichž se nabízelo snad úplně všechno, na co člověk pomyslel.
I tento den proto utekl jako zlatonosná voda a s blížícím se večerem začala i aukce uměleckých Jedna z Růží zlatých polí...předmětů cen nevídaných, nicméně každý předmět - patchworkové deky, krásné lapače snů, korálkované brašny ba i dokonce jeden černý otrok našel svého kupce.
V neděli už se balilo a za neuvěřitelně krátkou chvilku se při pohledu na prázdnou sešlapanou louku nechtělo věřit, že zde stálo město, které pojmulo do svých „ulic“ několik set trampů a trampek.
Zlatou horečku si vzalo za svou tolik kamarádů a kamarádek, kteří nelitují času (akce se připravuje už půl roku dopředu), nápadů a svých prostředků. A proto něco takového může několik dní fungovat ve svém vlastním světě, kde jsou i vlastní peníze - Yukonské dolary a žádná jiná oficiální měna - ty jsou v údolí a v povodí Ho-ri-na river neplatné.
A to je pořád ta nejlepší zpráva o stavu Zlaté horečky i po prvním čtvrtstoletí jejího pořádání…

Kromě následujících fotografií najdeš další fotky ze Zlaté horečky ZDE.

Běh na zlatá pole - kdo dřív přijde, ten dřív bere...
Fotografie v článku: Tony

Část hlavní třídy Fort Yukonu...

Indiánská rezervace Fort Yukonu...

U zlatých polí Ho-ri-na river. Je důležité si svůj claim správně vyznačit...

Část Calverovi bandy při počestném zlatokopeckém povolání...

Příchod do města ze zlatých polí...

Kázání z Orloje...

Pozorní posluchači při kázání...

Postavička bankéře vyhazujíce platnou měnu - Fortyukonské dolary, byla obzvláště oblíbená...

Nejmladší obecentsvo Orloje...

Nejen rýžování zlata je občan Fort Yukonu živ...

Krupiérka z Casina Brist si odskočila na nákupy...

Táboření při tónech oldtimové muziky z Apalačských hor...

Výstřel odstartoval závod psích spřežení...

Smečky psů byly nemilosrddné. Bohužel - nebo díkybohu - se nepodařilo zachytit kolizi, která nastala vzápětí po vyfocení tohoto snímku...

Novomanželé Hadovi...

Pohled z Orloje na zhruba třetinu hlavní třídy..

Večerní rej v saloonu...
Foto: Tony

Foto: Pavlís

Noviny vycházející pro občany Fort Yukonu

A na závěr Kubovo video zachycující průběh celé Zlaté horečky, stojí za shlédnutí:

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
710131418
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
oslon
Ahoj. To vypadá na dobrou akci. Na ZH jsem byl naposledy blahé paměti na Javornici někdy 1991. Koná se to pořád tam?

Díky za odpověď.
Zbyhněv
To Dejna: díky:-)
DEJNA
"Lištička" je malé štěně československého vlčáka
Zbyhněv
Super...nevíte někdo,co je to na 9.fotce za lištičku?:-)psisko je to moc pěkný:-D díky :cool:
Ještěr
Link na další fotky není funkční.
Tony Avalon
Už je to opraveno,funguje. Díky za upozornění.